X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
Menü

Bilgi Bankası

FTP Nedir? Nasıl Bağlantı Yapılır?

FTP Nedir? Nasıl Bağlantı Yapılır?

Dosya transferi protokolü olarak adlandırılan FTP,  farklı iki bilgisayar arasında dosya aktarımı yapan bir protokoldür. Kullanımı son zamanlarda çok fazla yaygınlaşan bu teknoloji pek çok kişinin günlük yaşantılarının daha pratik ve daha kolay bir hale gelmesini sağlamaktadır. Bu nedenle günlük işlerinizin daha hızlı ve daha kolay bir şekilde ilerlemesini isterseniz mutlaka, FTP nedir sorusunun yanıtını bilmeniz  gerekir. FTP protokolü sayesinde internete bağlı olan iki farklı bilgisayar üzerinden dosya aktarımını yapabilirsiniz. Bu internet protokolü, web site sahiplerinin daha fazla işine yaramaktadır. Çünkü web sitesi içinde bulunmasını istediğiniz bir dosyayı, bu protokol sayesinde sunucuya kolaylıkla aktarabilirsiniz.  FTP internet protokolünün sağladığı kolaylıklardan birkaçı ise; farklı bilgisayarlar üzerinden istenilen tüm dosyalar anlık olarak birbiri ile paylaşılabilir. Bu vakit kaybının önüne geçen en önemli durumlardan biridir. Aynı zamanda, dizi komutları sayesinde bilgisayarlarda dosya aktarımları pratik bir şekilde yapılabilir. Eğer siz de  FTP nedir? Nasıl bağlantı yapılır? Gibi soruların yanıtları merak ediyorsanız, yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz.

FTP Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Veri alışverişini kolay hale getiren FTP protokolü sayesinde büyük boyutlu verileri bile artık zorlanmadan bir başka bilgisayara veya web sitesi sunucusuna gönderebilirsiniz.  Elbette eskiden FTP kullanmak için bir takım yazılım bilgisine sahip olmanız gerekmekte idi. Ama artık herkes FTP kullanımını yazılım bilgisine sahip olmasa bile çok rahat bir şekilde yapabilir. FTP bağlantısı nasıl yapılır? Kullanımı nasıldır? Sorusunun cevaplarına bakacak olursak;

  • Eğer FTP protokolü ile veri aktarımı yapmak isterseniz, ilk etapta her iki bilgisayarın da internete bağlı olduğundan emin olmanız gerekir. çünkü FTP kullanımı için internete ihtiyaç vardır.
  • Yine her iki cihazda da mutlaka FTP uygulaması olmalıdır. Eğer bilgisayarlarda FTP protokolü yüklü değil ise indirmeniz şarttır.
  • Tüm bu detaylara dikkat ettikten sonra cihazlar arasında dosya alış verişine başlayabilirsiniz.
  • Veri paylaşımı için ise, cihazda bulunan internet adresi uygulamasına gitmeniz gerekir.
  • Daha sonra göndermek istediğiniz, dosyanın kullanıcı hesabını bulup, seçebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz, hesaptaki şifre detayını da doğru bir şekilde girdikten sonra, artık indirmeye başlayabilirsiniz.
  • Dosya İndirme işlemleri için diğer bilgisayar ile bir komut sistemi açılır.
  • Komut sistemi bulunan kısma, cihazın adresini tanımlamanız gerekir.
  • Daha sonra şifre kısmını geçtikten sonra artık, dilediğiniz boyuttaki verileri aktarabilirsiniz.

Yaygın Olarak Kullanılan FTP Programları

FTP protokolünü etkin bir şekilde kullanmak için ilk olarak, FTP programı indirmeniz gerekir. Bu tek bilgisayar için değil, etkileşim içine girilecek diğer bilgisayar için de geçerli durumlardandır. Dolayısı ile birkaç FTP programları sayesinde artık, istediğiniz verileri alıp, gönderebilirsiniz. Bu yönde tercih edebileceğiniz, bazı  FTP programları  ise;

CyberDuck; en popüler FTP programlarından bir tanesidir. Kullanıcısının en sevdiği özelliklerinden biri ise tamamen Türkçe bir ara yüze sahip olmasıdır. Bu nedenle kullanımı daha pratik ve daha kolaydır. Programın hem ücretli hem de ücretsiz versiyonları mevcuttur. Dolayısı ile hem ücretli versiyonundan hem de ücretli versiyonundan faydalanabilirsiniz.

Filezilla; bu programı tercih eden kişiler daha çok hızlı ve kolay olduğu yönünde memnuniyetlerini dile getirmişlerdir. Üstelik bütün işletim sistemleri ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Hal böyle olunca pek çok kişi tarafından sevilerek kullanımı yapılır. Eğer hem kolay kullanıma sahip olan hem de hızlı bir şekilde kullanıcısına vakitten tasarruf ettiren bir FTP programı tercih etmek isterseniz, filezilla tercihinde bulunabilirsiniz.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(244 defa görüntülendi. / 4 kişi faydalı buldu.)
Powered by WISECP
Top